Hallo Weesp!

Na een lang denkproces en grondige voorbereiding is het eindelijk zover. We hebben de gang naar de notaris gemaakt en De Weesper Vereniging voor Meervoudige Democratie officieel opgericht. Wij dat zijn Rogier de la Rive Box, die zich nu officieelv oorzitter mag noemen, Henk Ebing, die onze penningmeester wordt en Christian Zierleyn, die de taak van Secretaris op zich heeft genomen.

Van links naar rechts, Henk, Rogier en Christian
Van links naar rechts, Henk, Rogier & Christian

Meteen daarna heeft ook het WeesperNieuws een stuk over onze vereniging geschreven dat onze ambities mooi samenvat met de titel De Peilstok van Weesp.

Nu kan het echte werk beginnen. We zijn begonnen met het werven van leden en de aanmeldingen beginnen binnen te stromen. Geweldig om te zien dat ons plan zoveel mensen aanspreekt. En hoe meer mensen zich aanmelden en meedoen, hoe sneller we onze plannen kunnen realiseren om ook daadwerkelijk die peilstok van Weesp te worden. Dus, als je dat nog niet hebt gedaan, meld je aan!

Tegelijkertijd zijn we druk met het plannen van de eerste activiteiten. Met stip op 1 staat een groot evenement op 5 maart in de Van Houtenkerk. We hopen van harte dat dat tegen die tijd weer mogelijk is, maar we houden ook rekening dat we het, vanwege corona, via een streaming variant moeten gaan organiseren. Naast dit grote plan zijn we allerlei kleine projecten aan het voorbereiden. Over al deze plannen en activiteiten gaan we jullie de komende tijd via deze blog op de hoogte houden.

Ook heel spannend is ons plan om een eigen participatieplatform te lanceren. Veel mensen kennen al Weesp Begroot, waar wij ook aan meedoen. Dat is een website die draait op het platform OpenStad. Je kunt er plannen indienen, stemmen, burgerbegrotingen mee doen en meer. Dit soort participatieplatforms worden eigenlijk altijd door gemeenten of andere overheden beheerd. En na een tijdje is het project voorbij, of is het budget op en dan stopt het weer.

Wij zijn van mening dat burgerparticipatie net zo goed door burgers zelf georganiseerd kan worden en dus ook zulke platformen door burgers, georganiseerd in een vereniging zoals De Weesper, beheerd kan worden. Dan kunnen we als burgers zelf bepalen waarover we het gesprek voeren en garanderen we ook de continuïteit. Daarom zijn we nu druk aan het kijken welk platform we gaan gebruiken.

Dat is fase 1 in onze digitale strategie. Later, als we verder zijn, hebben we ook idee├źn voor een heel eigen platform, want de platformen die er nu zijn hebben best veel beperkingen. Maar een heel eigen platform, dat heeft behoorlijk wat voeten in de aarde en daarom beginnen we met de middelen die er nu zijn. We hopen dat we snel de financiering rond krijgen om dit eerste platform in de lucht te krijgen, het liefst meteen begin volgend jaar, zodat we, nu fysieke bijeenkomsten wegens corona nog lastig zijn, snel online van start kunnen gaan.

Kortom, er staat veel te gebeuren. Hou onze blog in de gaten, want we gaan jullie meenemen in alle plannen. Als je wil meedoen, of als je zelf wilde plannen hebt over wat we zouden kunnen doen, laat het ons alsjeblieft weten. Mail ons op info@deweesper.nl.