Weesp

Het nieuwe normaal

Weesp staat zo ongeveer bovenaan in het lijstje van coronabesmettingen. En van de pandemie zijn we voorlopig nog niet af. In zijn brief aan alle bewoners van begin deze maand roept onze burgemeester op om zoveel mogelijk de sociale contacten te beperken.

Dat is op zich al treurig. Maar het houdt ook in dat alle inspraakavonden en participatiegesprekken vervallen. En dat juist in de periode dat er grote beslissingen moeten worden genomen. Bijvoorbeeld over de energietransitie. Wat de raad betreft komen er geen windturbines in Aetsveld. Maar waar dan wel. Of moeten er zonneweiden komen. En er wordt gewerkt aan de omgevingsvisie. Daar zouden we toch graag nog eens over willen praten. En dan is er natuurlijk de fusie met Amsterdam. Wat gaat dat voor ons betekenen vanaf 2022..

Het wordt ons langzamerhand wel duidelijk: wen maar alvast aan het ‘nieuwe normaal’.  Dat is best lastig als niemand weet hoe dat eruit ziet. Behalve natuurlijk op het gebied van inspraak en participatie. Want daarvoor heeft De Weesper vereniging het plan al gereed. Als er geen inspraakavonden worden georganiseerd door de gemeente, spreken we elkaar in kleine groepjes. In plaats van social media gebruiken we deze website als platform. Dan gaan we er zelf voor zorgen dat de belangen van bewoners, ondernemers en onze organisaties verwoord worden. En wanneer we voldoende leden hebben, wordt het ook een krachtige stem.

In Weesp heeft het coronavirus zich snel verspreid. Zou het komen door de gemoedelijke sfeer in onze stad? Afstand houden voelt nog altijd vreemd wanneer je bekenden tegenkomt. De Weesper vereniging kan misschien een beetje helpen om het onderlinge contact gaande te houden. Op een veilige manier. En dan geven we met elkaar vorm aan ‘het nieuwe normaal’. Zowel voor onszelf als voor het bestuur.

Met Weesper groet, Rogier