Platformplannen

In onze blogs hebben we al verteld over het Medemo concept en het communicatieplatform dat we willen gaan ontwikkelen. Deontwikkeling van dat platform gaat nu van start. In maart willen we ons eerste grote evenement organiseren. Ruim van tevoren willen een online platform hebben waarmee we dat evenement kunnen ondersteunen. Dus zijn we op zoek gegaan naar een burgerparticipatieplatform dat we snel kunnen inzetten. Wat kun je met zo'n participatieplatform? Met de meeste participatieplatformen kun je ideeën verzamelen, kan je reageren op ideeën, polls organiseren en plannen van de gemeente belichten.

Omdat we onafhankelijk willen zijn, kijken we vooral naar Open Source platformen. Er zijn er twee die het momenteel goed doen. Dat is OpenStad, ontwikkeld door de gemeente Amsterdam en het Consul Project, dat oorspronkelijk is ontwikkeld in Madrid. Beide platformen worden al gebruikt door verschillende gemeenten in Nederland. Consul is ook zeer populair in de rest van de wereld. Inmiddels maken zo’n 135 overheidsorganisaties, vooral gemeenten, er gebruik van.

Omdat we straks bij Amsterdam horen, leek het ons logisch om eerst naar OpenStad te kijken. Weespers zijn er al aan gewend, want Weesp Begroot draait op dit platform. Het voordeel is de connectie met Amsterdam. Helaas heeft OpenStad ook nadelen. We hebben er verschillende mensen naar laten kijken en OpenStad blijkt een complex systeem. Dat is geen goed teken. Onze voorlopige conclusie is dat het voor ons op dit moment te ingewikkeld en duur is om met OpenStad te gaan werken.

Bij Consul hebben we daarentegen snel een partij gevonden die veel ervaring heeft met Consul en die bereid is om voor ons een eigen versie op te zetten. We hoeven ons dan zelf niet druk te maken over installatie van het platform en het technisch beheer. Het kan snel opgezet worden en we kunnen er snel mee aan de slag.

De volgende stap is de financiering. We zijn nog klein en we moeten de eerste contributie van onze leden nog innen. Op de achtergrond zijn we druk met het benaderen van fondsen en we bespreken ook het verkrijgen van een subsidie via de gemeente Weesp. We hopen dat we de eerste fondsen binnen krijgen, zodat we in januari van start kunnen met ons eerste platform.

Wie nieuwsgierig is wat je allemaal met Consul kunt doen, neem eens een kijkje op de Consul website. Daar kun je ook inloggen op een demo site waar je alle functionaliteit kunt uitproberen. En denk dan eens aan de mogelijkheden van wat wij als De Weesper met zo'n platform allemaal kunnen doen. We hopen snel meer te kunnen vertellen over hoe het willen gaan gebruiken. Tot slot, vind je dit interessant en wil je meehelpen om dit eerste platform in te richten, laat het ons dan weten via info@deweesper.nl.